Kamp yeri seçimi
1- Mevcut ve daha önceden kullanılarak tahrip olmuş yerler.
2- Kar ile kaplı alanlar.
3- Kayalık yamaçlar.
4- Kumlu, topraklı veya çakıllı yatık zeminler.
5- Ormanlık alanlarda ölü yapraklarla kaplanmış zeminler doğaya en az zarar ile kamp yapılabilecek alanlardır.
6- Dere yatakları, çığ ve taş düşme riski olan alanlar, vahşi hayvanların geçiş yolları, kamp kurmak için tehlikelidir.
Kamp Yeri Seçimi ve Çadır Kurulumu
Kamp yeri seçiminde etken olan bir çok faktör vardır. Bunlardan ülkemizde en az önemseneni kamp yerimizin doğaya verdiği zarardır. Unutulmamalıdır ki bizler doğanın misafirleriyiz ve konforumuz her zaman doğayı korumaktan sonraki kriter olmalıdır. Diğer dikkat edilmesi gereken kriterler her doğaya çıkan kişinin kendinin ve grubunun güvenliği açısından detaylı öğrenmesi gereken konulardır. Bu konulardan burada özet bir şekilde bahsedilecektir. Lütfen faaliyetlerinizden önce mümkün olan en iyi şekilde bölgenin tanınması, bir harita edinilmesi, su kaynaklarının yerinin haritada işaretlenmesi ve güvenli bir kamp yerinin seçilmesi gibi konular hakkında bilgilerinizden emin olunuz.
Seçebileceğiniz kamp yerlerini doğaya verdikleri zararlar açısından şu şekilde inceleyelim :
1- Kar : Eridiğinde bıraktığımız neredeyse bütün izleri sileceği için ideal bir kamp yeridir.
2- Düz kaya : Kaya kamp yerimizin bırakacağı izlerden en az etkilenen yerlerden biridir.
3- Kum ya da toprak : Bu kayadan sonraki en uygun alandır.
4- Orman içinde açık, bitkisiz alanlar : Bu tip yerler ilk 3 tercihe göre daha az tercih edilmelidir.
5- Orman çizgisinden yüksekteki çayırlık alanlar : Ağaç çizgisi üzerindeki çayırların çok kısa bir büyüme dönemleri vardır ve dağ ekosistemlerinin en hassas olanlarından biridir. Böyle bir alanda bir hafta bırakılmış bir çadır tüm sezon boyunca o noktada bitki oluşumunu durdurabilir. Böyle bir yerde kamp yapmak gerektiğinde çadırın yerini sık sık değiştirmek verilen zararı azaltacaktır.
6- Orman çizgisinden yüksekteki bitki barındıran alanlar : Dağ bitkileri çok yavaş büyür. Kısa bir kamp bile dağ bitkilerinin gelişimini senelerce etkileyecek bir zarar verebilir.
7- Su kenarları : Su kenarlarındaki bitkiler özellikle hassastır ve daha fazla insan doğaya çıktıkça su kirlenmesi de ciddi bir problem haline gelmiştir. Doğada kullanılan bir çok kamp yeri de ne yazık ki su kaynaklarının ve durağan suların yanındadır. İdeal olan su kaynaklarının en az 50 metre uzağında kamp yapmaktır. Türkiye dağlarındaki su kaynakları genel olarak temiz olmakla beraber doğaya çıkan kişilerin sayısının artmasıyla kirlenme başlamıştır.